АВТОРСЬКИЙ TELEGRAM-КАНАЛ СЕРГІЯ П'ЯТНИЦЬКОГО
АВТОРСЬКИЙ TELEGRAM-КАНАЛ СЕРГІЯ П'ЯТНИЦЬКОГО
сравнение жк Модерн и Акрополь

Інвестування в нерухомість Болгарії – все, що треба знати про купівлю квартири під інвестицію

Читати 12 хвилин
18.07.2024
Founder & Director at RedWall
Сергій П'ятницький
Плануєте придбати нерухомість в Болгарії? Тоді ви в правильному місці – в цій статті знайдете відповіді на найпоширеніші питання та зможете зрозуміти, чому Болгарія, а особливо місто Варна, наразі є одним із найпривабливіших напрямків для інвестування в Європі. Ця інформація буде корисна також тим, хто тільки замислюється про купівлю нерухомості за кордоном, та розглядає Болгарію як варіант.

Чому Болгарія? 5 причин інвестувати в нерухомість Болгарії

1
Безпека та простота покупки.
Болгарія є членом ЄС та блоку НАТО, і це забезпечує стабільність та безпеку. Процес придбання нерухомості – простий та зрозумілий (купити квартиру в Болгарії набагато простіше, ніж в інших європейських країнах), а банки не висувають надмірних вимог при відкритті рахунків.
2
Ціни на нерухомість в Болгарії є найнижчими серед країн-членів ЄС.
Наприклад, вартість квартир у сучасних ЖК Варни – від €1300 за м2), що робить її доступною для багатьох інвесторів. Крім того, інвестування в нерухомість в Болгарії є вигідним через низький поріг входу на ринок.
3
Потенціал розвитку.
Болгарія зараз активно розвивається та інтегрується в ЄС. Країна отримує значні інвестиції та підтримку в проведенні реформ, і це сприяє її економічному зростанню. Наприклад, з квітня 2024 року Болгарія частково приєдналася до Шенгенської зони, а у 2025 планує перейти на євро.
Для інвесторів це гарний сигнал. Досвід країн, які раніше відмовились від національної валюти та перейшли на євро показує, що це має суттєвий вплив на збільшення зовнішніх інвестицій. Адже в інвесторів більше довіри до євро, ніж до менш стабільних національних валют. Також збільшуються обсяги зовнішньої торгівлі, зменшуються витрати на банківські операції (відсутність комісій за конвертацію валют) та ін.

Вступ Болгарії до Шенгенської зони призведе до росту вартості їх нерухомості. І саме інвестори, які вчасно інвестують в ринки, що зростають – мають можливість отримати винагороду у вигляді високої дохідності.
4
Низькі податки на нерухомість.
В Болгарії одні з найнижчих податків на нерухомість в Європі, що робить інвестування більш вигідним.
5
Зручне розташування.
Болгарія знаходиться в межах досяжності автомобілем з багатьох європейських країн, а це дозволяє власникам нерухомості за необхідності швидко добратися до своїх об'єктів навіть на авто чи іншому наземному транспорті, а також використовувати їх для власного відпочинку або для життя.

Також з країн Європи до Болгарії можна легко та швидко дістатися літаком – наприклад, у Варну є прямі рейси по 29 напрямкам, більшість з яких – рейси в Європу (Німеччина, Австрія, Польща, Чехія, Нідерланди та ін.)

Чому Варна? 3 причини інвестувати в нерухомість Варни

1
Варна – розвинене місто, яке не завмирає поза сезоном.
Варна – третє за величиною місто Болгарії з населенням понад 350 тисяч людей (по європейським міркам – це досить велике місто). Варна має морський порт та міжнародний аеропорт, що забезпечує легкий доступ до регіону.
2
Привабливість узбережжя.
Варна розташована на узбережжі Чорного моря та має гарні піщані пляжі, що робить її популярним туристичним напрямком.
3
У Варні високий попит на нове житло.
У Варні спостерігається дефіцит сучасного житла, що створює високий попит на новобудови. Це дозволяє інвесторам заробляти на перепродажі по тій самій логіці, як це працювало раніше в Україні:

Купуємо квартиру на старті продажів по мінімальній ціні – в процесі будівництва забудовник кілька разів підіймає ціну – після здачі буднику ціна найвища, тому перепродаємо квартиру – отримуємо свій прибуток.

Також успішно працює і стратегія придбання квартири для подальшої здачі в оренду і отримання пасивного доходу.
На мою думку, ринок Варни зараз недооцінений і має високий потенціал для росту в перспективі найближчих 5-10 років. Це стає очевидним, якщо порівняти вартість м2 в новобудовах з іншими курортними містами:
Варна має не тільки комфортний поріг входу, а і значний запас для росту ціни порівняно з іншими ринками.
Сам регіон останнім часом активно розвивається, що робить його привабливішим для життя та відпочинку. І як результат, зростає його інвестиційний потенціал.
Чому я не рекомендую інвестувати у нерухомість Свети Влас, Сонячний берег та інші курортні міста Болгарії

Ціни. Скільки коштує ліквідна квартира в Болгарії?

Ціни на нерухомість в Болгарії є одними з найнижчих в Європі. У Варні вартість квадратного метра в сучасних житлових комплексах стартує від 1400 до 1700 євро за м2. Наприклад, студію можна придбати за 50 000 - 60 000 євро, а однокімнатну квартиру – від 70 000 євро і вище на ранньому етапі будівництва. Це будуть квартири в житлових комплексах в гарних локаціях, які знаходяться в межах міста і в пішій доступності від моря. Також доступне розтермінування з першим внеском від 25%.

Важливий момент для інвесторів – є розтермінування з прив'язкою до етапів будівництва, коли інвестор сплачує платежі тільки після виконання певного етапу будівництва. Це дозволяє мінімізувати ризики інвестора та стимулює забудовника не затримувати терміни будівництва.

Якщо ви купуєте з метою перепродажу (а це, на мою думку, стратегія з найбільшою дохідністю) – то вам підійде як студія, так і однокімнатна квартира. Якщо ви купуєте з метою здачі в оренду – то можна купувати студію для короткострокової здачі, або одно чи двокімнатну квартиру для довгострокової (але хочу звернути увагу, що я в Болгарії рекомендую купувати все ж переважно для довгострокової оренди із-за короткого сезону).

Як і скільки можуть заробляти інвестори, купуючи нерухомість в Болгарії?

Найвигіднішою схемою інвестування є покупка нерухомості на ранньому етапі будівництва з подальшим перепродажем або здачею в оренду.

Ми з клієнтами інвестуємо саме в новобудови Варни на старті будівництва. Це дає найбільшу дохідність завдяки зростанню вартості нерухомості в процесі будівництва та низької початкової ціни. Плюс додатково є ринковий приріст вартості нерухомості, зараз в Болгарії він на рівні 4-5%.
Використовуючи таку стратегію інвестування, зараз можна заробити від 20% на вкладені кошти.

Дохідність залежить від наступних факторів:

1. Точка входу (тут все просто: якщо хочете заробити максимально – купуйте квартиру по мінімальній ціні. Можливість купити по найнижчій ціні – це старт продажів або пресейл).

2. Привабливість проєкту і попиту на нього (чим цікавіший об’єкт, тим більше на нього виросте ціна та тим простіше буде продати). З підбором саме таких проєктів я можу допомогти – залишайте заявку. Попередньо – детально проконсультую та відповім на ваші питання, та зможу допомогти визначитись, чи підходить Болгарія під ваші задачі.

До речі, якщо вам більше подобається відеоформат – дивіться відео, де я відповідаю на найпопулярніші питання про інвестування в нерухомість Болгарії на нашому youtube-каналі.

Чи може громадянин України придбати нерухомість в Болгарії?

Так, громадянин України може купити нерухомість в Болгарії та отримати на неї нотаріальний акт (тобто оформити право власності на неї). Для цього потрібен закордонний паспорт та рахунок в закордонному банку (тобто в будь-якому не українському банку). Якщо у вас вже є рахунок за кордоном – то ви можете скористатися ним. В такому випадку ви можете придбати нерухомість повністю дистанційно, для цього не обов’язково приїжджати в Болгарію.

Якщо у вас немає такого рахунку, то можна його відкрити у будь-якій країні. Ми можемо допомогти з відкриттям у Варні, з переведенням коштів та внесенням їх на банківський рахунок – супроводжуємо весь процес.
Хочете придбати нерухомість в Болгарії
під інвестицію?
Залиште заявку – відповімо на ваші питання та підберемо варіанти в інвестиційно привабливих проєктах

Які документи потрібні українцям для покупки квартири в Болгарії?

  • дійсний закордонний паспорт
  • рахунок в закордонному банку
Мінімум 50-60% вартості нерухомості має бути сплачено через банк, решту можна сплатити готівкою.

Висновок – чи варто інвестувати в нерухомість Болгарії

Успіх інвестиції в будь-якій сфері дуже сильно залежить від перспективності ринку. А інвестори, вчасно інвестуючи в ринки, які зростають – отримують винагороду у вигляді високої дохідності. З нерухомістю ситуація схожа.

Якщо ви розглядаєте можливість придбання нерухомості за кордоном, то ринок Болгарії, а саме Варни, наразі дає можливість заробити від 20% на вкладені кошти, інвестуючи в новобудови. Ціни – одні з найнижчих в Європі, при цьому Варна має високий потенціал для росту в перспективі найближчих 5-10 років.

Підписуйтесь на мій телеграм-канал, щоб отримати більше інформації про інвестування в Болгарію та цікаві проєкти, в які варто інвестувати зараз. Якщо ви вже готові до покупки, залишайте заявку для детальної консультації та підбору оптимальних варіантів.

Питання, які часто задають про інвестиції в нерухомість Болгарії

  • Чи можна купити нерухомість в Болгарії тільки за готівку?
    Тільки за готівку не можна, мінімум 50-60% від вартості мають пройти через банк. А вже залишок можна сплатити готівкою.
    Ми своїм клієнтам допомагаємо із заведенням грошей на рахунок, в тому числі проконсультуємо та допоможемо з підтвердженням коштів. В Болгарії купити простіше у порівнянні з іншими європейськими країнами.
  • Від якої суми можна інвестувати в Болгарію?
    Ціни на квартири в новобудовах Варни стартують від 1300 євро за м2 (в інвестиційно привабливих житлових комплексах Варни на початкових етапах будівництва). Квартиру-студію в Болгарії можна придбати за 48 000 євро, а однокімнатну квартиру – від 60 000 євро.
  • Який потрібен перший внесок на квартиру?
    Перший внесок за квартиру – від 25% її вартості.
    Тобто від 15000 євро за 1-кімнатну квартиру вартістю 60000 євро та від 12000 євро за квартиру-студію вартістю 48000 євро.

    Розстрочку зазвичай можна взяти на 2 роки (середній термін будівництва житлового комплексу).
  • Які додадкові витрати будуть при купівлі квартири (податки, оформлення права власності та ін.)?
    Всі витрати складають від 3,5 до 4% від загальної вартості нерухомості.
  • Скільки коштують ваші послуги допомоги з покупкою нерухомості в Болгарії під інвестицію?
    Як і при інвестуванні у новобудови в Україні, наші послуги оплачує забудовник, тобто для вас, як для покупця, комісія при купівлі нерухомості в Болгарії буде 0%.
  • Скільки можна заробляти на перепродажі при інвестуванні в нерухомість Болгарії?
    Інвестуючи в новобудови міста Варна (Болгарія) можна заробити від 17 до 25% від вкладених коштів.
  • Скільки можна заробляти на здачі в оренду квартири в Варні (Болгарія)?
    При здачі квартири в довгострокову оренду можна заробити від 350 до 750 євро на місяць.
    Студія – від 350 €/місяць
    1-к квартира (1+1) – від 600€/місяць
    2-к квартира (2+1) – від 750€/місяць
  • Як купити квартиру в Болгарії українцю?
    Громадянин України може купити нерухомість в Болгарії та оформити право власності на неї, жодних обмежень немає.
    Для цього потрібен закордонний паспорт та рахунок в закордонному банку.
  • Чи можна купити квартиру в Болгарії дистанційно/віддалено?
    Можна, але для цього вам потрібен закордонний рахунок, на якому є гроші та з якого ви будете оплачувати квартиру – в такому випадку ви можете придбати квартиру повністю дистанційно, ваша присутність не обов’язкова.
    Закордонний рахунок може бути як у звичайному іноземному банку, так і в онлайн-сервісі типу Revolut або Wise.

Потрібна допомога з інвестуванням в нерухомість Болгарії?
Залиште заявку – ми проконсультуємо та допоможемо інвестувати вигідно та безпечно
Цікавитесь нерухомістю?
Підпишіться на наш Instagram.

Читайте також:
Показати ще