АВТОРСКИЙ TELEGRAM КАНАЛ СЕРГЕЯ ПЯТНИЦКОГО
АВТОРСКИЙ TELEGRAM КАНАЛ СЕРГЕЯ ПЯТНИЦКОГО
Засновник та керівник ReDWall
Сергій П'ятницький

Ринок нерухомості Одеси –
що нас чекає після перемоги?

Читати 7 хвилин
21.03.2023
На мою думку, після перемоги нас очікує певний колапс попиту і пропозиції на первинному ринку нерухомості. Спробую пояснити, чому.

Протягом 2021 і на початку 2022 років (до повномасштабного вторгнення в нашу країну) попит на новобудови був високим. Велика кількість квартир реалізовувалась ще на початку будівництва, а бувало і раніше – на старті продажів ЖК або навіть на предстарті (і таке існувало). Це були шалені часи з чергуваннями та чергами під відділами продажів.

Яку ситуацію ми маємо на сьогодні.

Об'єм пропозиції на ринку новобудов зменшується

Зараз нові обʼєкти будівництва не зʼявляються. І швидше за все, зʼявлятися не будуть або будуть в дуже невеликій кількості.
Основні причини:
  1. Побоювання, що під час війни охочих купувати на старті продаж буде недостатньо.
  2. Забудовники хочуть продавати квартири дорожче, але для цього потрібно, щоб спочатку відновився попит.
  3. Зацікавленість будівельних компаній в продажі залишків квартир в проектах, які в них вже будуються.
  4. Складнощі з отриманням дозволу на будівництво, зважаючи на зміну вимог до нового житла.
При цьому попит на новобудови (хоча і набагато менший, ніж був до лютого 2022) залишається, і за моїми спостереженнями, останнім часом навіть зростає. Адже багато з тих, хто планував купувати квартиру раніше – не відмовились від своїх планів повністю, а тільки відклали їх зі зрозумілих причин.
Подберемо найкращі квартири
під ваш запит
Вже зараз ми в ReDWall починаємо отримувати запити клієнтів, які звертались до нас за підбором квартир в новобудовах рік назад. Додатково зʼявляються звернення від клієнтів з інших міст, які переїхали в Одесу. В основному це Дніпро, Запоріжжя, Миколаїв, Херсон. А також є охочі купити квартиру віддалено (знаходячись, наприклад, за кордоном)

Як результат – квартири в новобудовах поступово, повільно, але продаються. Це неминуче призводить до зменшення наявної пропозиції від забудовників.

Навіть зараз ми маємо непоодинокі випадки, коли людина звертається до нас за підбором, але запропонувати великий вибір варіантів, як раніше – вдається далеко не завжди. Проте, зараз ще непоганий час, щоб купити квартиру в Одесі за вигідною ціною – залишайте заявку, і ми підберемо для вас найкращі варіанти з наявних на ринку нерухомості, які максимально підійдуть під ваш запит та бюджет. При цьому чесно розкажемо про плюси та мінуси кожного з варіантів, щоб ви могли прийняти зважене рішення.

Тепер наступна думка.

Охочих купити квартири буде більше, ніж квартир

Після війни охочих придбати квартиру в розтермінування буде багато.

На це теж є свої причини:
  1. Люди, які відкладали купівлю нерухомості – повернуться до цього питання (щоб купити квартиру для життя або в якості інвестиції в нерухомість).
  2. Покупці, які переїхали у місто з інших регіонів і вирішили залишитись, також будуть шукати можливості купити квартиру.
  3. Погіршення матеріального стану людей збільшить кількість охочих купити нерухомість в розтермінування.
Чи зможуть забудовники швидко забезпечити цей попит? Скоріше за все – ні. Зважаючи на те, що і рік тому вони не могли цього зробити повною мірою.

Чи чекають забудовники зростання попиту від покупців? Скоріше за все, саме на це вони й розраховують зараз.

І ще один нюанс

Нові обʼєкти будуть будуватися з нуля. А термін будівництва одного будинку займає в середньому від 2,5 до 3,5 років. Тобто навіть якщо житловий комплекс почне будуватися у 2023-2024 році, він буде зданий у 2027 році.

А це означає, що тим, хто бажає купити квартиру в розтермінування і заїхати у своє житло раніше, доведеться розглядати те, що вже будується. Але на той момент пропозиції там майже не залишиться.
Авторський Телеграм-канал Сергія П'ятницького

Висновки

Якщо ви так чи інакше розглядали придбання квартири в Одесі (та не хочете чекати декілька років, поки збудується будинок) – можливо, не варто відкладати це надовго. Ринок оживає, більше забудовників відновлюють або активізують будівельні роботи, а зростання попиту призведе до зростання цін та зменшенню кількості гарних пропозицій в новобудовах.

Якщо хочете, щоб процес купівлі нерухомості пройшов легко та безпечно – звертайтеся в ReDWall. Ми завжди слухаємо, і, головне – чуємо клієнтів. Будемо поруч на всіх етапах, від консультації до отримання ключів від квартири.
Хочете придбати квартиру
від перевірених забудовників?
Залиште заявку и ми безкоштовно підберемо для вас найкращі варіанти
Цікавитесь нерухомістю?
Підпишіться на наш Instagram.

Читайте також:
Показать еще