АВТОРСКИЙ TELEGRAM КАНАЛ СЕРГЕЯ ПЯТНИЦКОГО
АВТОРСКИЙ TELEGRAM КАНАЛ СЕРГЕЯ ПЯТНИЦКОГО
Засновник та керівник ReDWall
Сергій П'ятницький

Я зараз за кордоном. Як купити квартиру в Україні?

Читати 14 хвилин
05.06.2023
Чи реально придбати нерухомість в Україні, якщо зараз знаходишся за кордоном? Так. Але є нюанси, які краще знати одразу – це допоможе вам заощадити свій час, нерви, а в деяких випадках і гроші.

За останні місяці (під час воєнного стану) ми вже провели декілька угод з нерухомістю, в яких покупці знаходились за межами України. Це були як угоди на первинному ринку, так і по вторинці.

Цілі покупки також були абсолютно різні – наприклад, купівля квартири батькам, які живуть і планують залишатися надалі в Україні; придбання квартири як інвестиції (бо була вигідна ціна) та з метою збереження коштів; купівля квартири для себе родиною, яка планує повертатися із-за кордону і надалі жити в Україні.

Для кожного клієнта ми підбирали оптимальний спосіб покупки квартири. Але при цьому ми помітили, що мало хто з покупців знає, чи можна взагалі купити квартиру, знаходячись за кордоном, як відбувається процес, чи можна купити квартиру дистанційно (онлайн), та які взагалі варіанти існують.

Саме тому вирішили зробити для вас цю статтю, в якому розповісти про все це детально. Або можете подивитись наше відео на YouTube-каналі ReDWall, якщо більш полюбляєте відеоформат.

Як буде відбуватися процес купівлі квартири, якщо покупець фізично знаходиться не в Україні?


Перші етапи такі ж, як звичайно:
  • Визначення критеріїв пошуку.
    Треба визначитись з критеріями пошуку – наприклад, скільки потрібно кімнат, який район міста, новобудова або квартира на вторинному ринку та інші.
  • Пошук та підбір квартир.
    Підібрати варіанти квартир під ваші критерії (тобто це етап безпосередньо пошуку квартир). Цей етап (як і інші) ви можете легко віддати на аутсорс – наприклад, ми в ReDWall можемо зняти з вас все навантаження з пошуку, підбору, перевірки документів – тобто, взяти на себе повну організацію та супровід угоди.
    Просто залишайте заявку – ми зв'яжемося з вами, проконсультуємо та пройдемо разом з вами весь шлях від вибору квартири до підписання договору та отримання ключів.
  • Авансування/бронювання.
    Наступний етап - це авансування або бронювання оптимального варіанту квартири чи апартаментів, який ви обрали.
  • Підписання договору.
    І, нарешті, залишається останній етап – підписання договору. Але якраз він в процесі купівлі нерухомості є найбільш складним. Чому? Бо ми пам'ятаємо, що покупець фізично знаходиться в іншій країні.
Давайте розберемося, як ви можете все ж завершити угоду, підписати договір та стати нарешті власником квартири в Україні, якщо ви знаходитесь зараз за кордоном. При цьому варіанти для купівлі в новобудові та на вторинному ринку будуть різні, тому розглянемо їх окремо.

Отже, якщо ви знаходитесь за кордоном і плануєте придбати квартиру в новобудові (тобто у забудовника), у вас може бути 4 варіанти в залежності від забудовника.

4 способи, як купити квартиру в новобудові, якщо покупець знаходиться за кордоном


1. Ви можете підписати договір віддалено

В цьому випадку договір надсилається вам електронною поштою. Ви його роздруковуєте, підписуєте та відправляєте забудовнику на електронну пошту скани або фото підписаного договору. Також курʼєром відправляєте оригінал.

Забудовник зі своєї сторони підписує договір і передає його або агентству, або відправляє вам курʼєром. Після цього покупець вносить перший внесок.
Подберемо найкращі квартири
під ваш запит

2. Підписання договору за довіреністю

Покупець робить довіреність на родича, або на іншу людину, якій довіряє, і яка буде мати право від його імені підписати договір із забудовником. Тобто підписати договір замість нього.

В довіреності прописується, яку конкретно квартиру може купити довірена особа і за якої ціною.

3. Покупка квартири родичем першої лінії споріднення (батьки, діти, чоловік/дружина) з подальшим переоформленням на вас

Цей варіант зручний тим, що у більшості забудовників переуступка на родичів першої лінії споріднення безкоштовна.

Тобто можна спочатку оформити договір на вашого родича, а потім безплатно переоформити квартиру на вас.

4. Авансування квартири та особисте придбання в Україні

Якщо ви плануєте або маєте можливість ненадовго приїхати в Україну найближчим часом, можна підготувати все для покупки віддалено, а підписати договір вже по приїзду в Україну.

В цьому випадку вноситься аванс за квартиру на певний період, і за вами як за покупцем на цей час зберігається ціна.
Тепер розгляньмо варіант, коли ви хочете купити квартиру на вторинці (тобто на вторинному ринку), перебуваючи за кордоном.

Як купити квартиру на вторинному ринку, якщо покупець знаходиться не в Україні (за кордоном)

Тут у вас буде не так багато можливостей, як у випадку купівлі квартири в новобудові, і з документами теж треба буде мати більше клопоту.

У випадку зі вторинкою ви вже не можете підписати договір віддалено, а якщо вирішите оформити договір на когось з родичів, то переоформити його на себе безплатно не вдасться – треба буде укласти договір дарування та додатково сплатити податки.

Можна також, як і у випадку з купівлею в новобудові, особисто приїхати в Україну (якщо є така можливість, звісно) – в цьому випадку можна організувати всі процеси та підготувати документи віддалено, щоб мінімізувати кількість часу, на яку потрібно буде приїхати.
А от найбільш розповсюджений варіант при купівлі на вторинці – це купити віддалено за допомогою оформлення довіреності.

Як придбати квартиру віддалено (за допомогою оформлення довіреності)

Зробити довіреність ви можете в українському консульстві в країні вашого перебування, або скористатися послугами місцевого нотаріуса. В консульство краще записуватися заздалегідь, бо іноді черги можуть бути на кілька місяців.

В разі отримання довіреності через нотаріуса треба буде її апостилювати або легалізувати, а потім додатково перевести в Україні. Як правило, це займає більше часу, ніж записатись та дочекатись своєї черги в консульстві.
Взагалі, зі вторинкою варто пам'ятати про важливий нюанс.
Придбання нерухомості на вторинному ринку (на відміну від купівлі в новобудовах) – це нотаріальна угода. Вона потребує більше часу на підготовку – а саме на підготовку документів для проведення угоди.

Тому, якщо ви вирішили придбати квартиру на вторинці, рекомендуємо вам почати саме з підготовки документів. Особливо якщо ви офіційно знаходитесь у шлюбі (бо тоді вам треба буде додатково отримати у нотаріуса, або в консульстві офіційну згоду на покупку нерухомості від своєї дружини або чоловіка).

Це допоможе уникнути ситуацій, коли ви знайшли квартиру і готові її купувати, але продавець не готовий чекати місяць або більше, поки готуються ваші документи.

Які документи потрібно підготувати, щоб купити квартиру на первинному ринку в Україні (якщо покупець знаходиться закордоном)

  • Паспорт та ідентифікаційний код
  • Документ, що підтверджує законність ваших коштів (в окремих випадках)

Які документи потрібно підготувати для купівлі квартиру на вторинному ринку (якщо покупець зараз за межами України)

  • Паспорт та ідентифікаційний код
  • Документ, що підтверджує законність ваших коштів:
    2.1. Довідка про доходи за формою ОК-7.

    2.2. Інші документи, які підтверджують законність отримання коштів, за які буде купуватися нерухомість. Наприклад: договір купівлі-продажу нерухомості, договір дарування, отримання спадщини тощо.

    До них також відносяться довідки про компенсацію та виписка з банківського рахунку.

    2.3. Для підприємців – податкові декларації за останні 2 роки та останній звітний період з квитанціями про прийняття в електронному вигляді.
  • Якщо покупець знаходиться або знаходився у шлюбі:
    3.1. Оригінал свідоцтва про шлюб.

    3.2. Офіційна згода на покупку нерухомості від своєї дружини або чоловіка.

    Згоду можна отримати в українському консульстві в країні, де ви зараз перебуваєте. Для цього необхідно записатися в консульство (краще це робити заздалегідь, бо іноді черги можуть бути на кілька місяців).
    Бажано також взяти з собою зразок документа (його можна запитати або у нас, або у нотаріуса).

    Згода не має терміну придатності. Тому її можна робити завчасно.

    3.3. Довідка про розлучення, якщо були у шлюбі раніше.

    3.4. Довідка про смерть одного з подружжя.
  • Довіреність (якщо купувати нерухомість буде хтось від вашого імені)
    ЇЇ теж можна зробити в консульстві.
Можна також скористатися послугами місцевого нотаріуса, щоб зробити довіреність і згоду, але цей процес інколи складніший, адже потім документ треба апостилювати або легалізувати, а потім додатково перевести в Україні.

Окрім того, не всі нотаріуси за кордоном можуть зробити документи в такому форматі, який підійде нотаріусу в Україні. Наприклад, в ОАЕ дуже складно знайти нотаріуса, який зробить документ у потрібному форматі.

Це займає ще більше часу, ніж записатись та дочекатись своєї черги в консульстві.
Авторський Телеграм-канал Сергія П'ятницького

Висновки

Отже, в цій статті ми намагалися максимально детально розказати вам про можливі варіанти придбання нерухомості в новобудові або на вторинці, якщо ви зараз знаходитесь за кордоном. Який саме варіант краще обрати – треба вирішувати окремо для кожного випадку.

Якщо це питання для вас актуальне і ви плануєте купити квартиру в Одесі – ми в ReDWall допоможемо зробити процес купівлі нерухомості для вас максимально простим і зрозумілим. Залишайте заявку на сайті – підберемо квартири в Одесі під ваш бюджет, складемо оптимальний покроковий план – щоб у вас було повне розуміння, що і в якому порядку треба зробити і які документи підготувати.
Плануєте придбати квартиру
в Одесі?
Залишайте заявку – ми підберемо найкращі варіанти саме під ваші критерії пошуку, та зробимо процес купівлі простим та безпечним
Шукаєте чесний та цікавий блог про нерухомість? Підпишіться на наш Instagram
Читайте також:
Показать еще