АВТОРСКИЙ TELEGRAM КАНАЛ СЕРГЕЯ ПЯТНИЦКОГО
АВТОРСКИЙ TELEGRAM КАНАЛ СЕРГЕЯ ПЯТНИЦКОГО
Засновник та керівник ReDWall
Сергій П'ятницький

Інвестиції в нерухомість – куди зараз інвестують українці в Україні та за кордоном

Читати 7 хвилин
14.06.2023
В яку нерухомість вкладають гроші українці? Куди інвестували до початку повномасштабного вторгнення, і яку нерухомість (спойлер - за кордоном) розглядають для інвестицій зараз? Про це поговоримо в сьогоднішній статті.

Інвестиції в нерухомість з метою перепродажу


Раніше найпопулярнішим напрямком інвестицій в нерухомість для українців було придбання квартири в новобудовах на ранньому етапі будівництва для перепродажу. Це зрозумілий інструмент, який давав досить високу дохідність з помірними ризиками та при цьому не вимагав активної участі інвестора у всьому процесі.

Купив у надійного забудовника за ціною котловану, зачекав поки будинок добудується і ціна зросте, і продаєш. Хочеш більше дохідність – купуєш квартиру при повній оплаті. Хочеш менше ризиків – купуєш нерухомість в розтермінування, але і дохідність менша.

Інвестиції в нерухомість з метою здачі в оренду


Ще один досить популярний напрямок інвестицій в житлову нерухомість, який використовували українці – це придбання квартири під оренду.

Перевага цього типу інвестування – дуже низький рівень ризиків.

Наприклад, купуєте квартиру в збудованому будинку і здаєте свої м2 в оренду. Але серед недоліків – такий тип інвестування дає меншу дохідність, а також потребує часу інвестора. Бо треба займатися пошуком орендаторів та розв'язувати поточні проблеми – наприклад, з дрібним ремонтом, заміною техніки, та комунікувати з орендатором.

В яку нерухомість інвестують українці зараз?


А що на рахунок інвестицій в нерухомість під час війни? Зараз інвестори розглядають як інвестиції в нерухомість України, так і шукають варіанти за кордоном (наприклад, планують купити нерухомість в Європі або інших країніх світу).

Ми розкажемо про обидва варіанти. А якщо для вас більш зручний відеоформат – можете подивитись наше відео на YouTube-каналі ReDWall.
Спочатку розглянемо, яка зараз ситуація з інвестуванням в нерухомість в Україні.

Сьогоденні реалії досить часто зупиняють інвестора від інвестицій в будівництво на етапі котловану.

Чому?
Нових будівництв майже немає.

А це означає, що вибір дуже малий.
Ризики інвесторів зросли.

Наприклад, набагато складніше прогнозувати реальні терміни будівництва житлового комплексу, та оцінювати стабільність забудовника.
Курсові ризики.

Адже як правило забудовники продають квартиру, вказуючи ціну в доларах. А курс долара може в поточних реаліях суттєво змінитися. І якщо квартира купувалась в розтермінування - це ще один ризик.
Як результат, більшість покупців нерухомості, які купують квартири в новобудовах від забудовника, купують їх не для перепродажу, а для життя, і обирають обʼєкти, які знаходяться на останніх етапах будівництва.

Простіше кажучи, чим ближче до здачі, тим краще, бо ризиків менше. Але, там вже ціни зависокі для інвестування з метою перепродажу.
В нерухомість з метою здачі в оренду інвестувати можна, але тільки на перспективу. Це пов'язано з тим, що вартість оренди житла впала, але має відновитися після закінчення війни. Коли люди почнуть активно повертатися в Україну.
З іншої сторони – відкрилось нове вікно для вигідних інвестицій в нерухомість. Це викуп інвесторських активів. Звучить дивно – навіщо інвестору викуповувати квартиру в іншого інвестора.

А суть тут полягає у тому, що частина інвесторів, які інвестували раніше (ще у 2020-2021 роках), зараз хочуть вийти у готівку, а не чекати, коли попит на квартири відновиться, тому вони продають квартири в майже готових будинках за ціною покупки, тобто ціною котловану, або з мінімальною націнкою.

Це дозволяє інвесторам придбати квартири за ціною нижчою, ніж зараз пропонують самі забудовники. А зрозумілі перспективи зростання цін на нерухомість після перемоги дарують інвесторам надію на досить непогану дохідність.

Такий ресурс є незначним, тобто подібних пропозицій на ринку нерухомості не дуже багато, і тому це вікно можливостей поступово зачиняється.
Підберемо квартири для життя або
під інвестицію в Одесі
Ціни в новобудовах Одеси – як змінювались і на скільки зросла вартість м2 від початку війни

Разом з тим українці зараз не обмежуються виключно інвестиціями в українську нерухомість, а ще розглядають можливість інвестування за її межами.

І для того, щоб обрати інвестиції в нерухомість за кордоном, є кілька важливих причин.

4 причини, чому українці зараз інвестують в нерухомість за кордоном

  • Диверсифікація ризиків.
    Бажання диверсифікувати свої ризики за допомогою інвестицій у нерухомість закордоном. Простіше кажучи, не тримати всі гроші в Україні. А мати актив, який у разі чого можна продати та вийти у готівку.
  • Отримання пасивного доходу в стабільній валюті.
    Покупка нерухомості за кордоном дає можливість отримувати пасивний дохід в стабільній валюті, наприклад в євро, від здачі в оренду такої нерухомості.
  • "Запасний аеродром"
    Маючи під боком в Україні неадекватного сусіда, багато хто купує нерухомість за кордоном у якості "запасного аеродрому" для себе і своєї сімʼї у разі чого.
  • Власне місце для відпочинку.
    Приємним бонусом – разом з цим інвестор отримує власне місце для відпочинку за межами України.
Як бачимо, основне, що спонукає людей інвестувати в нерухомість закордоном – це безпека, як фінансова, так і особиста.

Інвестиції в нерухомість за кордоном. В які країни інвестують українці?

Зараз одними з найпопулярніших серед інвесторів напрямків є Об'єднані Арабські Емірати, Туреччина, Північний Кіпр, Болгарія. Розгляньмо кожен трошки детальніше.

1. Об'єднані Арабські Емірати (Дубай)

Першим серед списку популярних країн для інвестицій в нерухомість розглянемо Об'єднані Арабські Емірати - досить безпечну та стабільну країну з низькими податками та великим потоком туристів. Це дуже активний і великий ринок, але з високим чеком входу, який недоступний середньому класу. Вхід від 150 000$ для придбання невеликої квартири-студії, якщо говорити про Дубай.

2. Туреччина

Наступний напрямок – це Туреччина. Це країна з досить комфортним кліматом, сезон тут триває 5-6 місяців, що є певною перевагою для інвесторів. Загалом – це більш зрозумілий ринок, багато хто відпочивав в Туреччині та розуміє її переваги та мінуси.

Серед недоліків – різниця в культурі та менталітеті, а також мовний барʼєр. Ну й останні події з потужними землетрусами не сприяють підвищенню попиту. А ще варто звернути увагу на політичну ситуацію в країні. В Туреччині досить довго при владі знаходиться одна людина. А це означає можливу політичну кризу у майбутньому.

3. Північний Кіпр

Ще одна локація, яку зазвичай активно пропонують інвесторам агенції нерухомості – це Північний Кіпр. Цей регіон зараз має досить високий туристичний потенціал, в тому числі завдяки низьким цінам на оренду.

Більшість покупців купують там для інвестицій з метою перепродажу, що активно підіймає вартість нерухомості. При цьому орендна ставка на нерухомість у співвідношенні до ціни на неї – низька. Що може говорити про переоцінку вартості нерухомості у Північному Кіпрі.

І ще один недолік – не до кінця визначений статус регіону. Адже незалежність північного Кіпру визнає лише Туреччина. Усі інші країни світу визнають північний Кіпр невіддільною частиною Республіки Кіпр.

Але, деяких інвесторів приваблює дохідність попри ризики. Ціна квартири-студії від 90 000 євро.

4. Болгарія

Цей напрямок ми в ReDWall обрали особисто для себе й активно його розвиваємо. Тому на ньому зупинимося трошки детальніше.

Основні критерії, за якими ми обрали Болгарію як країну для інвестицій в нерухомість, це:

1). Високий рівень глобальної безпеки: Болгарія – член блоку НАТО, а також член Євросоюзу.
2). Низький поріг входу як для країни Європи.
3). Зростаючий ринок.

Якщо ви для себе розглядаєте інвестування в нерухомість Болгарії – залишайте заявку, допоможемо вам організувати пасивний дохід або придбати квартиру в Болгарії для інших цілей – наприклад, для життя чи відпочинку.

Серед недоліків – Болгарія ще знаходиться на початку свого Європейського шляху, тому за своїм рівнем не дотягує до розвинених європейських країн.

З усім тим, Болгарія має немало переваг для українців, які розглядають купівлю нерухомості за кордоном. Болгарія має зручне розташування, знаходиться недалеко від України й активно її підтримує. В найближчій перспективі може увійти в Шенгенську зону. Має стабільну валюту – курс болгарського лева по відношенню до євро не змінюється з 2005 року.

Ціни на нерухомість в Болгарії при цьому поки що значно нижче, ніж в інших європейських країнах. Можна навіть сказати, що вони дуже схожі на ціни в Україні. Наприклад, квартира-студія з якісним ремонтом на узбережжі Чорного моря обійдеться приблизно в 50 000 Євро. А однокімнатна квартира буде коштувати близько 80 000 Євро.
Авторський Телеграм-канал Сергія П'ятницького
про інвестування в нерухомість Болгарії

Висновки

Отже, такий вийшов невеликий огляд і наше бачення ситуації з інвестуванням в нерухомість для українців на зараз. Як бачите, варіантів для інвестицій в нерухомість і зараз існує багато та є з чого обирати.

Головне, що треба завжди тримати в голові – що будь-яка інвестиція, окрім відсотка дохідності, має певні ризики. Оцінюйте їх і шукайте оптимальний варіант саме для вас.
Хочете придбати квартиру
в Одесі або Болгарії?
Залиште заявку і ми підберемо для вас найкращі варіанти
Шукаєте чесний та цікавий блог про нерухомість? Підпишіться на наш Instagram
Читайте також:
Показать еще