АВТОРСЬКИЙ TELEGRAM-КАНАЛ СЕРГІЯ П'ЯТНИЦЬКОГО
АВТОРСЬКИЙ TELEGRAM-КАНАЛ СЕРГІЯ П'ЯТНИЦЬКОГО
сравнение жк Модерн и Акрополь
Founder & Director at RedWall
Сергій П'ятницький

7 дієвих порад, як вигідно купити квартиру на вторинному ринку

Читати 5 хвилин
29.11.2023
Вторинка
Отже, настав цей момент – ви вирішили купити квартиру. Хочете якнайшвидше заїхати та жити, тож шукаєте готове житло з ремонтом та меблями на вторинному ринку. Але у вас виникає питання – а чи можу я заощадити на покупці? В новобудовах, наприклад, бувають акції від забудовників, а як купити вигідно на вторинці? Підготували для вас 7 порад, які допоможуть в пошуку квартири на вторинному ринку – читайте в статті.

1. Моніторінг дошок оголошень

Постійно перевіряйте дошки оголошень з нерухомістю – іноді на них можуть з'явитися варіанти термінового продажу по вигідній ціні (якщо ви в активному пошуку – то це варто робити щодня кілька разів на день).
Але якщо ціна квартири надто нижче ринкової – це привід придивитися уважніше, чи все в порядку з документами та чи немає підводних каменів/проблем з квартирою або будинком.
Приготуйтесь до того, що 90% оголошень – це фейки (скоріше за все, після дзвінку ви отримаєте відповіді "ця квартира вже продана", "власник вже прибрав квартиру з продажу, "ой, щойно взяли завдаток" і таке інше).

Детальніше про способи, як покупців нерухомості можуть вводити в оману, нещодавно розповідав на прямому етері Сергій П'ятницький – засновник та керівник ReDWall. На нашому Youtube-каналі можна зручно подивитись цікаві моменти відео з таймкодами.

2. Дивіться варіанти наживо

По варіантах, які, на ваш погляд, вам підходять – варто одразу дзвонити/писати та записуватися на перегляд (так ви переконаєтесь, що квартира справді існує та зможете відкинути фейкові варіанти і не витрачати на них зайвий час).

До того ж дуже важливо побачити та оцінити квартиру наживо – фото не передадуть колориту самої квартири, парадної та двору, та і не покажуть нюансів та недоліків помешкання, які можуть бути суттєвими для вас.

Виявлення потенційних проблем (наприклад, наявність протікань, якщо комунікації не працюють належним чином та ін.) також дозволить вам визначити, чи необхідно буде проводити додаткові роботи або ремонт, і зменшить ризик непередбачених витрат.

3. Не зволікайте, але тримайте голову холодною

Якщо йдете на перегляд потенційно гарного варіанту – на всякий випадок майте при собі кошти для авансу, щоб мати можливість одразу забронювати квартиру (особливо, якщо до цього ви вже передивились багато варіантів, і зрозумієте, що саме цей «треба брати»).

Але зверніть увагу – внесення авансу краще робити через договір, щоб в разі чого мати можливість повернути кошти. Деякі покупці на емоціях віддають аванс без оформлення договору, та ризикують своїми грошима.
Перед авансом слід перевірити квартиру – документи, прописаних людей та ін., а в бланку авансу вказувати, що аванс повертається у разі виникнення проблем із боку продавця.

4. Торгуйтесь з продавцями

Продавець частіше за все виходить на продаж з найвищою ціною, часто вже закладаючи суму на торг. І зазвичай в нього є певна моральна межа по вартості, до якої він готовий опустити ціну, якщо зʼявиться реальний покупець.
!
Лайфхак – торгуватись краще вже після перегляду квартири. Під час перегляду звертайте увагу на недоліки (використовуйте їх як аргументи для зниження ціни).
Навіть якщо ціна квартири вас не влаштовує, можете зробити свою пропозицію продавцю – ви нічого не втрачаєте, а продавець зможе зв'язатися з вами в разі, якщо його зараз чи пізніше влаштує ваша ціна.
Потрібна допомога з пошуком квартири в Одесі?
Залиште заявку і ми зробимо підбір квартир під ваші критерії пошуку

5. Будьте готові йти на компроміси

Якщо для вас ціна при покупці – ключовий фактор (і ви готові йти на компроміси заради економії) – зверніть увагу на квартири на перших/останніх поверхах. Зазвичай при інших рівних їх можна купити дешевше.
Зверніть увагу – ми не пропонуємо розглядати такий очевидний варіант "купити дешевше на вторинці" як придбання квартири в дуже старому фонді або в будинках, які знаходяться – скажемо так – в не дуже гарному стані. Хоча в них часто і справді можна знайти квартиру за більш низькою ціною (якщо це не історичний центр міста).

Чому це не дуже гарна ідея? Бо такі будівлі часто потребують реновації (але, на жаль, навряд чи її дочекаються), мають проблеми з комунікаціями та інші.

Як результат – квартира в такому будинку швидко втрачає свою цінність та ліквідність. Така покупка м2 може тимчасово вирішити ваше житлове питання, але є ймовірність, що вам доведеться витратити значні додаткові кошти для того, щоб зробити своє проживання там більш комфортним.

6. Зверніть увагу на новобудови

Новобудова – це не обов'язково будинок на етапі будівництва. Ви можете знайти квартиру з ремонтом у вже зданому новому будинку. Це можуть бути квартири з ремонтом від забудовника, або квартири від інвесторів, які встигли зробити ремонт.
Щоб заощадити при покупці – бажано, щоб власники ще не оформили право власності на квартиру. Так ви заощадите на оформленні та податках.
Купівля вторинної нерухомості – це завжди додаткові витрати на податки, послуги нотаріуса та ін. (детальніше про витрати при покупці на вторинці писали окремий пост в інстаграм ReDWall.

7. Віддайте роботу іншим

Якщо ваш час та нерви коштують більше, ніж всі задачі, пов'язані з пошуком та придбанням нерухомості – ви можете доручити це спеціалістам, яким довіряєте. Компетентний та професійний (наголошуємо – не будь-який:) рієлтор якісно зробить за вас всю "брудну" роботу – від пошуку серед всіх варіантів на ринку того самого, який вам сподобається та підійде по бюджету, до організації та проведення угоди.

До того ж це вбереже вас від спілкування одночасно з багатьма рієлторами, коли ви будете дзвонити по оголошенням – сучасний ринок нерухомості в Україні склався так, що 90% продавців продають свою нерухомість саме через рієлторів.
Купуєте квартиру на вторинному ринку? Краще платіть своєму рієлтору, ніж рієлтору продавця
Але вибір, як завжди, залишається за вами. Купувати самостійно або звернутися за допомогою до спеціалістів – головне, щоб в результаті вам вдалося знайти та придбати квартиру, яка стане для вас домом.
Хочете придбати квартиру
в Одесі за вигідною ціною?
Залиште заявку і ми підберемо для вас найкращі варіанти
Цікавитесь нерухомістю?
Підпишіться на наш Instagram.

Читайте також:
Показать еще