АВТОРСЬКИЙ TELEGRAM-КАНАЛ СЕРГІЯ П'ЯТНИЦЬКОГО
АВТОРСЬКИЙ TELEGRAM-КАНАЛ СЕРГІЯ П'ЯТНИЦЬКОГО
сравнение жк Модерн и Акрополь
Founder & Director at RedWall
Сергій П'ятницький

Як купити квартиру по єОселя в 2024 – умови, плюси та мінуси програми

Читати 13 хвилин
01.02.2024
єОселя
єОселя – це державна програма іпотечного кредитування, яка дає можливість українцям придбати житло, не маючи повної вартості квартири – з першим внеском від 20% і щомісячними виплатами (такий собі аналог розтермінування в новобудовах від забудовника). Тільки по єОселя можна придбати квартиру у вже збудованому будинку – тобто не обов'язково купувати житло та етапі будівництва і чекати здачі кілька років, поки він збудується. Плюс іпотеку можна взяти на термін до 20 років.

Офіційно програма стартувала ще в жовтні 2022, але в реальності саме в останні місяці вона набирає обертів, і зараз єОселя дає можливість отримати квартири по програмі на практиці, а не тільки в теорії. В цій статті підготували найважливішу інформацію, яку вам потрібно знати про іпотеку в Україні у 2024 році, та відповіли на популярні питання покупців про єОселю.

Хто може отримати квартиру по єОселя: умови

Для початку треба розуміти, що наразі існує 2 види іпотеки єОселя:
  • "пільгова" іпотека – під 3%
  • єОселя "для всіх" – під 7%
Отримати іпотеку (як під 3%, так і під 7%) можуть громадяни України, віком від 18 років (на момент оформлення) до 70 років (на момент погашення), які не мають власного житла або воно:
  • площею менше, ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім'ї
  • розташоване в районі бойових дій або на тимчасово окупованій території
Це спільні умови для отримання кредитування єОселя. Тепер розглянемо, чим відрізняються категорії українців, для яких доступна іпотека під 3 або 7 відсотків:
Іпотека під 3% (пільгова)
  • медичні працівники закладів державної та комунальної форми власності
  • педагогічні та наукові працівники закладів освіти/науки державної та
    комунальної форми власності
  • військовослужбовці за контрактом, захисники України та члени їхніх сімей
  • офіційно працевлаштовані в Україні не менше останніх 6 місяців
Іпотека під 7% (масова)
  • ветерани війни та члени їх сімей, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім'ї загиблих Захисників і Захисниць України
  • внутрішньо переміщені громадяни
  • інші громадяни, які не володіють житлом, або його площа менша ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім'ї додатково

Яку квартиру можна отримати по єОселя

Розмір квартири.
Нормативна площа для квартир – не більше, ніж 52,5 м² на 1 особу + 21 м² на кожного наступного члена сім'ї додатково. При цьому ви можете купити житло по програмі й більшою площею, але "наднормові" квадратні метри треба буде оплатити власним коштом.

Вартість квартири.
Максимальна вартість житла для Києва, Дніпра, Львова, Одеси, Харкова та обласних центрів, населених пунктів які розташовані на відстані до 15 км від обласних центрів та Києва, населених пунктів чисельністю понад 300 тис. осіб не має перевищувати середню вартість побудови житла, визначену Мінрегіоном України, і помножену на коефіцієнт 2. Для населених пунктів, що мають населення до 300 тисяч, цей коефіцієнт = 1,75.

На прикладі Одеси:
Вартість 1 м2 загальної площі квартир в Одеській області = 20 298 грн.
20 298 * коефіцієнт 2 = 40 596 грн (це дорівнює 1083$ по курсу на січень 2024) – це максимальна вартість 1 м2 для міста Одеса, на яку видадуть іпотеку.
Наприклад, родина з 2-х людей хоче купити квартиру в Одесі з іпотекою єОселя.
Вони можуть отримати іпотеку на квартиру площею не більше 73,5 м2 (52,5 м² + 21 м²) і максимальною вартістю 79 600$ (1083$*73,5м2)
Якщо вартість 1 м² житла обраної вами квартири перевищує максимальну (граничну) вартість, то різницю необхідно сплатити за рахунок першого внеску.
Кейс наших клієнтів по єОселя: купили 2-кімнатну квартиру з першим внеском 15000$ та щомісячним платежем 9500грн

Які квартири підходять під єОселя

Щоб обрати квартиру, які підійде під всі умови програми та з великою ймовірністю буде узгоджена банком, треба знати вимоги до житла по єОселі. Розглянемо, які саме квартири можна взяти в іпотеку.
    Іпотека під 3% (пільгова)
    • квартири в будинках, які введені в експлуатацію не більше 10 років тому (для Києва, Одеси та інших обласних центрів) та без обмеження по віку для будинків в області
    • квартири, в яких не було перепланування (або воно було узаконено)
    • квартири, в яких немає зареєстрованих осіб
    • відсутність арештів та непогашених комунальних платежів
    Іпотека під 7% (масова)
    • квартири в будинках, які введені в експлуатацію не більше 3 років тому
    Для ветеранів, загиблих та тих, які отримали інвалідність внаслідок війни, а також членів їхніх сімей буде діяти дозвіл на придбання квартири в будинку, прийнятому в експлуатацію раніше, ніж за 10 років до укладення договору (для м. Києва, Одеси та інших обласних центрів) та без обмежень по даті експлуатації в інших населених пунктах.
    • квартири, в яких не було перепланування (або воно було узаконено)
    • квартири, в яких немає зареєстрованих осіб
    • відсутність арештів та непогашених комунальних платежів
    З січня 2023 року набрав чинності указ, згідно з яким по єОселя можна придбати не тільки квартири, а і приватні будинки або таунхауси. За умовами програми, вони повинні бути введені в експлуатацію, але не старші за три роки.

    Підводні камені програми єОселя

    Якщо ви вирішили отримати квартиру з іпотекою єОселя, вам треба знати не тільки про переваги програми, а і бути готовими до неочевидних моментів:

    • Час. Вам треба виділити більше часу на збір та оформлення всіх необхідних документів, погодження з банком, та оформлення самої угоди.
    • Менше пропозицій квартир. Треба бути готовим, що вибір квартир у вас буде значно меншим, ніж при звичайній купівлі квартири. Тобто знайти "ту саму", яка буде відповідати вашим критеріям пошуку, буде складніше.
    Чому? По-перше, не всі продавці готові продавати свою квартиру по іпотеці. По-друге, не всі квартири підходять під продаж по єОселі, бо програмою передбачені чіткі критерії до такої нерухомості.
    • Сума іпотеки. Банк може узгодити вам суму іпотеки менше, ніж ви розраховували (тобто менше, ніж максимальна можлива), і тоді вам буде складніше знайти квартиру або треба буде доплачувати різницю самостійно одночасно із першим внеском.
    • Банк може одразу не погодити вам квартиру, яку ви знайшли, і тоді треба буде наново подавати заявку в Дії та проходити процес пошуку житла та узгодження квартири по другому колу.
      Як висновок – процес покупки не найлегший, але купити квартиру по програмі цілком реально. Це підтверджують кейси наших клієнтів та статистика Укрфінжитло.
      Дані УКРФІНЖИТЛО на березень 2024

      Плюси єОселя: чому варто купити квартиру з іпотекою в 2024 році

      Основна перевага купівлі по єОселя – це те, що ви можете отримати квартиру та заїхати у власне житло, навіть не маючи всієї суми на покупку. До того ж враховуючи рівень інфляції в Україні, іпотека навіть під 7% – це вигідні умови (а якщо ви маєте можливість отримати кредитування під 3%, то цей показник значно нижче рівня інфляції, і ви навіть заощадите).

      Детальніше про причини, чому варто купити квартиру по програмі іпотеки єОселя, розповідаємо у відео на youtube-каналі ReDWall.

      Як отримати іпотеку по єОселя: алгоритм дій

      З умовами, плюсами та мінусами іпотеки в Україні розібрались, яке житло можна отримати по програмі – також. Так а з чого починати, які мають бути кроки, щоб отримати іпотеку єОселя? Розповідаємо про алгоритм дій.
        1
        Подаєте заявку через додаток Дія. Отримуєте підтвердження.
        2
        Проходите перевірку даних та документів в банку та отримуєте згоду на видачу іпотеки.
        3
        Починаєте пошук нерухомості через рієлтора, або самостійно. На це у вас буде тільки місяць (стільки дійсна заявка в Дії). Потім треба подавати заявку повторно.
        4
        Після того, як знайшли нерухомість, надаєте банку необхідні документи.
        5
        Якщо банк погоджує вам обрану квартиру – то залишається укласти договір купівлі-продажу.
        Ви можете проходити всі ці етапи самостійно, а можете одразу звернутись до нас в ReDWall. Ми допоможемо вам з самого першого етапу (подачі заявки), та знайдемо житло, яке підійде під всі критерії. Зробимо все, щоб процес придбання житла з іпотекою єОселя був простим та зрозумілим, та завершився отриманням ключів від власної квартири.
        Хочете придбати квартиру
        в Одесі по єОселя?
        Залиште заявку – ми проконсультуємо та допоможемо пройти всі етапи від подачі заявки до отримання квартири

        Питання, які часто задають про єОселя

        • Як подати заявку в Дії на отримання іпотеки?
          Подати заявку на участь у програмі єОселя можна в мобільному застосунку «Дія». Для цього необхідно виконати наступні кроки:
          1. Перейдіть в розділ «Послуги» та оберіть єОселю.
          2. Заповніть інформацію про склад сім'ї.
          3. Вкажіть ідентифікаційні номери членів сім'ї та середньомісячний дохід сім'ї.
          4. Вкажіть інформацію про житло, яке плануєте купити в кредит.
          5. Оберіть банк і завірте заявку своїм електронним цифровим підписом.
          6. Отримайте відповідь від банку.
        • Квартиру якої площі я можу купити по єОселя (скільки м2)?
          Норма для квартир – максимум 52,5 м² на 1 особу + 21 м² на кожного наступного члена сім'ї додатково (тобто, сім'я з 2-х людей може отримати іпотеку на квартиру площею 73,5 м2). Але ви можете купити квартиру і більшою площею, в цьому випадку треба буде самостійно доплатити різницю разом із першим внеском.
        • Який потрібен перший внесок на квартиру?
          Перший внесок за квартиру – від 20% її вартості.
        • Чи можу я отримати іпотеку, якщо я не військовий, не ВПО, не лікар і не вчитель?
          Можна отримати іпотеку під 7%, якщо ви маєте офіційний дохід та у вас у власності немає житлової нерухомості, або є, але площею не більше 52,5 м2 на сім'ю з однієї особи + 21м2 на кожного додаткового члена родини.
        • Чи є якісь ризики для продавця нерухомості?
          Саме ризиків немає. Є моменти, які для когось можуть бути незручними – треба чекати погодження квартири банком, оплата в гривні на рахунок (зараз ліміт на зняття 100 000 грн в день), можлива курсова різниця при обміні гривні на $.

          Але в поточних умовах зниженого попиту єОселя може бути для продавців реальною можливістю продати свою квартиру.
        • Можна купити квартиру по єОселя в новобудові?
          Так, якщо забудовник співпрацює з програмою єОселя. Наприклад, в Одесі це Стікон, Фамільний дім, ЗАРС, Граф Девелопмент, Будова, Одеком, Зезман, Платинумбуд, Пространство.
        • Чи можливе дострокове погашення іпотеки?
          Так, ви можете виплатити іпотеку раніше, якщо у вас є така можливість.
        Потрібна допомога з придбанням квартири по єОселя в Одесі?
        Залиште заявку – ми знаємо всі нюанси та допоможемо вам отримати квартиру

        єОселя в Україні набирає обертів, і це не може не тішити. Адже програма дає можливість більшій кількості українців стати власниками житла.
        Ми в ReDWall детально розібралися зі всіма нюансами купівлі квартири по програмі єОселя, тож якщо ви розглядаєте варіант придбання квартири в Одесі з іпотекою – залишайте заявку або пишіть нам в інстаграм. Ми допоможемо знайти найкращий варіант з можливих, будемо поруч на всіх етапах та зробимо процес купівлі зрозумілим та безпечним.
        Цікавитесь нерухомістю?
        Підпишіться на наш Instagram.

        Читайте також:
        Показать еще